FANDOM


NCSC Zemlja
Bosna i Hercegovina
800px-Flag of Bosnia and Herzegovina
Predsjedavajući Davor Ebner
PCD (NCSC 2)
Broj nastupa 9
Domaćinstva 0
Najbolji plasman 2. mjesto (NCSC 8)
Najgori plasman 12. mjesto (NCSC 3)
Najviše bodova 72
Najmanje bodova 37

Bosna i Hercegovina je balkanska zemlja, članica bivše SFRJ koja na NCSC-u do sada ima 2 nastupa. Natjecanju se prvi put pridružila na njegovom drugom izdanju kada je predsjedavajući bio suradnik PCD. On je za predstavnika izabrao izvođača Funky G s pjesmom Kafana na Balkanu koja se izvodila na srpskom jeziku. Iako je nakon glasovanja BiH završila na 4. mjestu s 46 bodova, diskvalificirana je zbog problema oko glasovanja.

Prilikom prijava za treće izdanje došlo je do malih poteškoća. Davor Ebner se, kako je BiH prvi put diskvalificrana, prijavio za novog predsjedavajućeg i izabrao pjesmu Uplakanooka koju izvodi Hari Mata Hari. No, kasnije se i PCD javio kako i on želi predstavljati BiH. Tada je došlo do poteškoća. Čelni ljudi su to ipak razriješili na način da su dopustili Bosni i Hercegovini da na treće izdanje pošalje dva predstavnika što je prihvaćeno od obje strane. Kasnije se PCD ipak povukao i tako je Davorov izbor ostao jedini, a sam Davor je postao novi predsjedavajući suradnik za BiH. Na Net Country Song Contest 3 ostvaruju zadnje mjesto sa 37 bodova.

Na NCSC 4, Bosna i Hercegovina šalje Zdravka Čolića i pjesmu Zločin i kazna. Zdravko osvaja 4. mjesto.

Na NCSC 5, Bosna i Hercegovina je odlučila poslati Dinu Merlina i Željka Joksimović sa pjesmom "Supermen". Osvajaju 9. mjesto.

Bosnu i Hercegovinu će NCSC 6 predstavljati Halid Bešlić sa pjesmom "Miljacka". Halid osvaja 9. mjesto.

Bosna i Hercegovina je odlučila sudjelovati i na sedmom izdanju NCSC. Njihovi predstavnici su grupa Plavi orkestar sa pjesmom "Suada". Orkestar osvaja posljednje, 11. mjesto.

Zdravko Čolić je sa pjesmom "Svadbarskim sokakom" predstavljao Bosnu i Hercegovinu na osmom izdanju natjecanja. Osvaja 2. mjesto te donosi Bosni i Hercegovini prvu medalju.

Povijest natjecanjaEdit

NCSC Izvođač Pjesma Jezik Engleski prijevod Mjesto Bodovi
2
Funky G "Kafana na Balkanu" srpski "Café on the Balkans"
4.
46
3
Hari Mata Hari "Uplakanooka" bosanski "Crying Eyes"
12.
37
4
Zdravko Čolić "Zločin i kazna" bosanski "Crime and Punishment"
4.
67
5
Dino Merlin i Željko Joksimović "Supermen" bosanski
srpski
"Superman"
9.
49
6
Halid Bešlić "Miljacka" bosanski -
9.
49
7
Plavi orkestar "Suada" bosanski -
11.
41
8
Zdravko Čolić "Svadbarskim sokakom" bosanski "Alley of the Married"
2.
72
9
Regina "Zvaću te pile moje" bosanski "I'll call you darling"
10
Dino Merlin bosanski
11
Zdravko Čolić bosanski

GalerijaEdit

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Also on FANDOM

Random Wiki